“Arlando voor souplesse en verzameling; Ursala voor front”

Negen jaar geleden is het dat bij Jantine Slingerland in het Drentse Elim maar liefst drie veulens geboren werden van de hengst Arlando. Van deze ‘drie musketiers’ heeft ze Galant aangehouden. Met de vosruin heeft ze inmiddels de eerste winstpunten in de Prix St.Georges binnen.

Informatie over dekken met Arlando.

“Best verrassend”, lacht de amazone. “We verkopen namelijk altijd onze hengsten als ze twee of drie jaar zijn. Met Galant verliep het anders. Hij was zo rillerig, dat de eerste en meteen ook laatste geïnteresseerde verkoper er afviel toen hij begon te rennen omdat niet ík, maar een andere ruiter op zijn rug zat. Toen ben ik hem maar gaan doorrijden. En nu wordt hij mijn eerste Grand Prix-paard, dat is in elk geval wel het plan.”

Bang voor mensen

Het veulentje Galant was eigenlijk altijd al een beetje bang voor mensen. “En ook als jong paard was hij nog niet dol op mensen. Heel raar, want alle paarden komen hier veel in handen, ook de jonkies, en we zijn ervaren paardenmensen die echt geen ondoordachte dingen doen. In de kudde was hij nooit degene die naar ons toekwam; hij wachtte wel af. Dan kon je hem wel gewoon pakken, maar een ‘mensenpaard’ was hij nooit.”

Opstapprobleem

Toen hij drie was, werd Galant beleerd door Herman Koorman, die een expert is in het aanrijden van jonge paarden. “Nadat hij er twee keer op gezeten had, nam ik hem over. Dat ging goed, maar Galant bleef erg bang bij het opstijgen. Stapte je eenmaal weg, dan ging het wel. En dus kon hij verkocht worden, vonden we. Maar goed, daar dacht Galant zelf blijkbaar anders over …”

Piaffe

Eigenlijk noodgedwongen werd Galant Jantines wedstrijdpaard. Dat ging voorspoedig; begin dit jaar maakte het duo haar subtopdebuut. “Hoewel Galant thuis best een beetje zeurderig kan zijn, gaat op een wedstrijd de knop om bij hem. Tussen de hekjes gaat hij er voor tweehonderd procent voor. Nu we al een aantal maanden thuis doortrainen in verband met corona, heb ik het Grand Prix-werk opgepakt met hem. En daar blijkt dus echt zijn talent te liggen! Net als papa Arlando is hij een piaffemachine; hij komt heel gemakkelijk op het achterbeen en heeft kracht zát.”

Gelders front

Terug naar het begin, naar 2011, toen Galant en zijn twee leeftijdgenoten geboren werden. Jantine vertelt dat ze in het geval van Arlando’s moeder, de Gelderse merrie Ursala, bewust voor Arlando kozen. “Het is een echte Gelderse merrie. Ze kon wel een bloedpaard gebruiken. Arlando is dat. De combinatie met Ursala pakte sowieso heel goed uit. De merrie mag dan wat klassiek zijn, ze heeft ook die typische Gelderse opdruk, met veel front. En dat is nou net wat Arlando wel een beetje mist. Galant heeft dus het bloederige van Arlando en het front van Ursala, van beide het beste!”

Drie volgende Arlando’s

Na Galant werd de Bodinus-zoon Hummer H-S geboren uit Ursala. Hij werd al succesvol gestart door Diederik van Silfhout in de Lichte Tour. Van 2013 tot en met 2015 dekte de familie Slingerland Ursala opnieuw met Arlando. De merrie Inge loopt Z1, de één jaar jongere Jorrit staat bij een U25-ruiter in Spanje en is al succesvol gestart in jongepaardenwedstrijden. De vijfjarige Kristian loopt in de L2-dressuur.

Verkopen heeft geen haast

Hoewel Galant inmiddels zijn rillerigheid bij het opstijgen wel kwijt is, hoeft hij voorlopig niet weg. “Inmiddels is hij in al die jaren dat ik hem rijd zijn fobie voor het opstijgen wel kwijt. Maar zijn karakter is nog altijd wat speciaal. Op den duur mag er best een koper voor komen, al heb ik er zeker geen haast mee. Misschien vinden we iemand die een klik met hem heeft. Als ‘leerpaard’ voor een onervaren ruiter is hij echter nog altijd niet geschikt, hij gaat niet naar zomaar iemand.”

Informatie over dekken met Arlando.

Tekst: Christine Dijk

Foto: Nynke Leen